june, 2019

03jun6:00 pmSkråblikk: The Watermelon WomanFILM

more

Event Details

En lesbisk filmskaper forsøker å rulle opp livshistorien til en ukjent, svart skuespillerinne fra 1930-tallet. Auteurfilmskaperen Cheryl Dunye har både skrevet og regissert filmen, og er samtidig dens hovedperson «Cheryl». Hun jobber i ei videosjappe, og har lagt merke til at svarte kvinnelige skuespillere sjeldent krediteres for sine roller. Mockumentaren følger henne i forsøket på å finne ut hvem karakteren «The Watermelon Woman» er.

Denne klassikeren tar på smart og tidvis hylende morsomt vis opp diskusjonen om hvem som har rett til å fortelle hvilke historier             (og hvem som helst bør la være). Dunye har en lekende tilnærming, og tidvis får seerne til og med være med på behind the scenes. Som når Cheryl underveis i et opptak på gata blir tilsnakket av en politikonstabel som tar henne for å være en mann og kaller henne en «crackhead freak». Selv om scenen kanskje først og fremst er med i kraft av sin komiske effekt, er den også en sterk skildring av den formen for ubevisst marginalisering som filmskaperen konstant møter på bare ved å være den hun er. 

Dette er en fortelling om å skape sin egen historie, om å bekjempe mangelfull representasjon fra fortiden ved å lete frem egne helter der de er å finne. Som en afroamerikansk, åpen lesbisk filmregissør har Dunye lenge vært en av få i sitt slag, og en helt for mange normbrytende unge filmskapere.

 

We are introduced to a lesbian filmmaker trying to uncover the identity of a black actress that has only been credited in a handful of the films she has starred in, as “The Watermelon Woman”. Cheryl Dunye is the writer, director while also starring in the film. While a hilarious comedy, the film is not shying away from discussing race relations in America between gay women. 

CC: Gratis

The Watermelon Woman.
Regi: Cheryl Dunye.
USA 1996. Engelsk tale.
DCP, 1t 30min. 

Time

(Monday) 6:00 pm

Location

Cinemateket i Bergen

Georgernes Verft 12, 5011 Bergen

ALDER

Åpent for alle.

Comments are closed