june, 2019

07jun4:45 pm5:45 pmNår hatet vokserDEBATT / DISKUSJON

more

Event Details

Noe er i gjære i Europa. Partier på ytre høyre står sterkere enn de har gjort på 30 år. De tidligere knøttsmå partiene er i dag blant de største i flere land i Europa, som Frankrike, Sverige, Nederland og Tyskland. I andre land sitter de i regjering, som i Ungarn, Polen, Østerrike og Italia. Felles for de høyrepopulistiske partiene, er at de mener en nasjon består av folket som bor der opprinnelig, og at det som kommer utenfra truer nasjonen. De ser på seg selv som folkets representant, mot en umoralsk elite. De dyrker tradisjonelle verdier som kjernefamilien og kirken, mange av partiene er imot å gi den skeive befolkningen rettigheter, som at homofile kan gifte seg eller få barn. Dette får følger. 

På tross av at homokampen er antatt å ha kommet lengst i Europa, med pride-festivaler i hver eneste hjørnet av kontinentet, er det mye som tyder på at rettighetene til den skeive befolkningen er under sterkt press, og organisasjoner som ILGA-Europaat har sagt at siste tiårets fremskritt nå står på spill. Populistiske bevegelser vokser frem over hele Europa. Man ser myndigheter som oppfordrer til vold, og manglende straffeforfølgelse av personer som angriper skeive personer. Demokratier er truet i mange land, og den skeive befolkningen er ofte de første som får merke konsekvensene av denne høyreekstreme bølgen. I Frankrike angripes homofile i snitt tre ganger per dag. I Storbritannia har vold mot homofile økt kraftig de to siste årene, spesielt etter Brexit. I Polen sliter nær 70 prosent av lhbti-personer med selvmordstanker, ifølge en undersøkelse gjort av organisasjonen Campaign Against Homophobia. Forsvarsministeren i Polen kaller pride-paraden for en “Sodomi-marsj. Over hele kontinentet slår organisasjoner alarm.

Også i Norge skaper høyreekstreme frykt blant den skeive befolkningen. Den siste tiden har gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen hatt et oppsving. Mange av gruppens medlemmer er dømt for lovbrudd, flere for vold. Gruppen har hengt opp klistremerker og delt ut flygeblader med mottoet «Knus homolobbyen», som er deres kallenavn på dem som kjemper for homofiles rettigheter.

Hva er årsaken til at ytre høyre nå vinner terreng i store deler av Europa? Og hva skjer når de vokser og får større arenaer til å spre hat? Hvorfor vil politikere på ytre høyre innskrenke homofiles rettigheter? Hvordan kan man stoppe denne utviklingen?

CC: Gratis

Debattpanel blir annonsert på vår nettside og Facebook-side

Time

(Friday) 4:45 pm - 5:45 pm

Location

Festplassen

Christies gate 3A, 5014

ALDER

Åpent for alle.

Comments are closed